McDonald’s ruimt samen met buurtbewoners de buurt op voor de 10e keer op rij tijdens Landelijke Opschoondag

25.03.2024

Utrecht, 20 maart 2024 - McDonald’s doet dit jaar voor de tiende keer mee aan Landelijke Opschoondag. Iedereen kan op zaterdag 23 maart een vuilniszak ophalen in een van de restaurants en deze dezelfde dag weer vol inleveren. Het maakt daarbij niet uit waar het zwerfafval van afkomstig is, er wordt zoveel mogelijk opgeruimd. Buurtgenoten die samen met de McDonald’s restaurants op 23 maart de handen uit de mouwen steken voor een schone buurt, krijgen als bedankje een kop koffie of thee.  

 

McDonald’s neemt dit initiatief in aanvulling op alle andere inspanningen voor het schoonhouden van de lokale omgeving. Zo is er elke dag gemiddeld een medewerker per restaurant (1fte) bezig om al het zwerfafval in een straal van 100 meter rondom het restaurant op te ruimen. Tijdens Landelijke Opschoondag zetten álle ruim 22.000 medewerkers van McDonald’s Nederland zich in voor het opruimen van zwerfval. Van Crewleden in de restaurants tot medewerkers op het hoofdkantoor. Zij krijgen daarbij hulp van vrijwilligers, buurtbewoners, partnerorganisaties, afvalexperts en gemeenten. 

 

Samen meer doen voor minder afval 
Naast het dagelijks schoonhouden van de lokale omgeving, zet McDonald’s zich op nog veel meer manieren in voor het verminderen van afval. Zo worden verpakkingen verminderd en verduurzaamd en is momenteel al 85% van de productverpakkingen gemaakt van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. Ook werkt McDonald’s op veel plaatsen nauw samen met gemeenten en stakeholders om gasten afval beter te laten weggooien. 

 

McDonald’s 10 jaar lang partner van Nederland Schoon
Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Supporter van Schoon (initiatief van Verpact, voorheen Nederland Schoon), waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen zwerfafval opruimen. McDonald’s werkt sinds 2014 samen met Supporter van Schoon op diverse onderwerpen op het gebied van zwerfafval in Nederland. Naast het uitwisselen van kennis en inzichten, neemt McDonald’s sindsdien ieder jaar met alle Nederlandse restaurants deel aan Landelijke Opschoondag. 

 

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact waar Supporter van Schoon onderdeel van is, is blij met het langdurige partnership met McDonald’s: “Het is mooi om te zien dat McDonald's met zo veel locaties meedoet aan de Landelijke Opschoondag. Hiermee geven ze het tegengaan en opruimen van zwerfafval een hoge prioriteit. Chapeau voor alle bedrijven die actief meedoen aan de Landelijke Opschoondag en de aanpak van zwerfafval onder de aandacht brengen van hun medewerkers en klanten!”.  

 

Dolly van den Akker, Director Impact bij McDonald’s Nederland: “Net als alle Nederlanders hechten wij veel waarde aan een schone en opgeruimde omgeving. Met 263 restaurants door heel Nederland, vinden wij het bovendien ook onze verantwoordelijkheid om hier als goede buur aan bij te dragen. Zo is er iedere dag een collega per restaurant bezig om al het zwerfval rondom het restaurant op te ruimen. In iedere gemeente, bij al onze restaurants. Daarnaast werken we nauw samen met gemeenten en andere lokale stakeholders met als gezamenlijk doel de omgeving nóg beter schoon te houden. Op Landelijke Opschoondag pakken we het samen met buurtbewoners nog groter aan."

Over McDonald’s Nederland 
McDonald’s Nederland wil de Nederlandse samenleving verbinden én vooruit helpen. De gemiddelde gast bezoekt één keer per kwartaal een McDonald's restaurant om te genieten van gevarieerde keuzes en iconische producten. In totaal worden door tweeëntwintigduizend medewerkers deze producten iedere dag met zorg vers bereid. Onze Crew is het kloppende hart van ieder restaurant, want zij geven gasten dat fijne gevoel dat je altijd welkom bent. Iedereen komt namelijk samen in onze restaurants: van gast tot medewerker, van ondernemer tot leverancier, jong en oud, voor het eerst, of als fan. In Nederland heeft McDonald's 263 restaurants waarbij zo'n 65 Franchisenemers betrokken zijn als lokaal ondernemer in hun buurt. Samen met hen gaan we voor inclusiever, duurzamer en kwalitatiever. Voor meer kansen en meer oog voor onze omgeving, zodat we samen echt impact kunnen maken voor de planeet en maatschappij van morgen.    

 

Over Supporter van Schoon
Supporter van Schoon is een initiatief van Verpact. Verpact geeft uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Verpact speelt een centrale rol in het circulair maken van de verpakkingsketen, met als ideaal dat elke oude verpakking weer een nieuwe verpakking wordt. Hiermee behouden we kostbare grondstoffen in de keten, verminderen we zwerfafval en microplastics en beperken we de impact van verpakkingen op het milieu.

Onderdeel van Verpact zijn: 

Supporter van Schoon, om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken; 
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt om duurzame, onderbouwde verpakkingskeuzes te maken; 
Statiegeld Nederland, voor een efficiënte en effectieve uitvoering van de statiegeldregeling.

Je verlaat McDonalds.nl

Selecteer een delivery partner om door te gaan
Kies één van onze bezorgpartners
Met McDelivery worden je favoriete McDonald's producten lekker bij jou thuis bezorgd.